1. Haberler
  2. Kitap Cevapları
  3. Nusrat Mayın Gemisi Hakkında Bilgi

Nusrat Mayın Gemisi Hakkında Bilgi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nusrat Mayın Gemisi Hakkında Bilgi, Nusrat Mayın Gemisi kaç yılınca inşa edildi, Nusrat Mayın Gemisi’nin tarihi değeri ve önemi gibi soruların cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

1911 yılında Almanya’nın Kiel şehrinde üretilen bu gemi 1913 yılında Osmanlı Donanması’na katılmıştır. 3 Eylül 1914’te Çanakkale’ye gelmiştir.

Nusrat Mayın gemisi mayın dökme gemisi olarak inşa edilmiştir. Dar alanlarda kolayca manevra yapabiliyor ve az su çektiğinden mayın alanları üzerinde güvenle dolaşabiliyordu.

Nusret Mayın gemisi 18 Mart Çanakkale Savaşı’nın kazanılmasında büyük rol oynamıştır. 7 Mart tarihinde gemi düşman kontrolünde olan Erenköy Mevkii’ne girdi. Düşmana fark ettirmeden 26 mayını suya bırakarak yine gizlice geri döndü. Mayınların yerleştirilmesinden on gün sonra müttefik donanması saldırıya geçtiği sırada düşman gemileri bu mayınlara çarptı ve üç büyük savaş gemisi (Irrestable, Ocean, Bouvet) yok oldu. Üç gemi de (Inflexible, Golva, Suffen) ağır hasar aldı. Bu göreviyle Nusrat Mayın gemisi dünyanın en ünlü mayın gemisi unvanını kazandı.

Nusrat mayın gemisi, 1962’de özel bir şirket tarafından kuru yük gemisine dönüştürüldü. Adı “Kaptan Nusret” olarak değiştirilen gemi, 1990’da Mersin açıklarında battı. 1999’da dalgıçlar tarafından çıkarılan geminin hurdası, şu anda Mersin’de bir parkta sergileniyor.

Nusret Mayın Gemisi’nin künye bilgileri şöyledir :

Tipi: Mayın Gemisi
İnşa Yeri: Almanya
Tonajı : 360 Ton
Hizmete Girişi: 1912
Boyu: 40 m
Eni: 7,4 m
Çektiği su: 2 m
Silahları: 1 adet 7,5/40 Top, 2 Adet 4,7 Top, 2 mk. 5b.
Sürat: 15 mil
Hizmet Dışı Kalma Tarihi: 16.06.1957

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayınları 6 Mart 1915 Gecesi Metni Cevapları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Nusrat Mayın Gemisi Hakkında Bilgi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Tüm sınavlar için Ders Notları ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin